Berkeley Central Library Entry Plaza

Downtown Berkeley’s beloved historic Central Library was renovated, seismically retrofitted, and expanded to nearly double its original size. Two new buildings were respectfully linked to the National Register structure with a glass curtain wall set back from the corner, a new accessible building entry and plaza, and complementary architectural massing details. John Northmore Roberts & Associates designed the landscape improvements to the entry plaza, street front, and rear service plaza, in collaboration with the Ripley/BOORA Architectural design team. The popular and well-used plaza includes seating, bicycle parking, pedestrian lighting, an access ramp and stairs, trees, and perimeter planting beds.

Historic Preservation Design Award, California Preservation Foundation, 2003

Berkeley, CA

$23 M total const. cost

70,000 SF building
12,000 SF plaza

City of Berkeley

Architect: Ripley/BOORA

Library renovation


Download project PDF